Preskoči na glavni sadržaj

Vaskršnja pogača

SastojciKoličina
Imlek mleko2 dl
voda1 dl
ulje5 kasika
jaje1
belance1
kvasac1/2
prasak za pecivo1
secer1 kasicica
so1 kasika
brasno800 gr
margarin100 gr
susammalo
kimmalo
plava boja za tortemalo
ruzmaringrancica
biber2 zrna
zumance1
jogurt2 kasike

Kako pripremiti

  • U mleko staviti šećer, so, kvasac i 10 kašika brašna. Razmutiti kašikom i ostaviti 10-tak minuta da krene kvasac. Nadošao kvasac isipati u vanglu i dodati ostale sastojke. Zamesiti sa brašnom. Ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 8 loptica.Svaku lopticu razviti oklagijom da bude malo veća od plitkog tanjira. Tanjir okrenuti naopako i iseći testo po ivicama, kao na slici.Postupak ponavljati i ređati kore jednu na drugu, sem osme. Osmu koru ostaviti da bi se zecu napravile oči, usta, nos i mali zečići. Svaku koru premazati margarinom.Osmu koru razvući oklagijom i iseći nožem testo za oči i usta.Kad poslažete sedam kora nekom činijom preseći deo za uši, kao na slici.Od isečenih delova napravite uši, na usne stavite malo aleve paprike, na delove ušiju kim, za oči zrna bibera i susam. Za mašnu koristite sjaj za torte. Za brkove grancice ruzmarina.Da bi ste napravili mašnu i cvet isecite testo malom čašom za rakiju na krugove, poređajte jedan do drugog i uvijte u krug, presecite na pola.Premazati umućenim žumancetom.Peći na 200 C dok ne porumeni.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima