Američka pita sa borovnicama i malinama, tako savršena
Ova tradicionalna američka pita biće pravi izbor da zaladite dan... (Foto: Profimedia.rs)
| Sastojci | Količina |
| brašno | 225 g |
| puter | 100 g |
| so | 1/2 kašičice |
| šećer | 1/2 kašičice |
| jabukovo sirće | 1 kašika |
| hladna voda | 3-5 kašika |
| ZA FIL: | |
| borovnice | 500 g |
| maline | 300 g |
| šećer | 175 g |
| gustin | 50 g |
| limunov sok | 1 kašika |
| belanac | 1 |
| braon šećer | 1 kašika |
| ekstrakt vanile | 1 kašičica |
Kako pripremiti
- Promešajte brašno, šećer i so, dodajte puter isečen na kocke i jabukovo sirće, pa polako dodavajući hladnu vodu zamesite mrvičasto testo. Testo sipajte na blago pobrašnjenu površinu i utapkajte u krug, pa ga zavite u providnu foliju i ostavite u frižider da se “odmori” sat vremena.
- Za to vreme spremite fil. Borovnice, maline, gustin, šećer i ekstrat vanile dobro promešajte i sjedinite.
- Razvite ohlađeno testo prečnika oko 35 centimetra i stavite u kalup za tart prečnika 23 centimetra, tako da vam krajevi vise preko kalupa.
- Sipajte pripremljeni fil, uvite stranice koje vise, premažite ih umućenim belancetom, pospite braon šećerom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko sat vremena.
- Poslužite toplo sa kuglom sladoleda od vanile.

Primjedbe
Objavi komentar