Preskoči na glavni sadržaj

Grčka spanakopita je zaista odlična, uverite se sami!

Ukusan doručak, večera ili zanimljivo predjelo. (Foto: Profimedia.rs)
SastojciKoličina
lisnato testo1 pakovanje
spanać1,5 kg
luk2 glavice
beli luk4-5 čena
feta sir200 g
jaja3
pavlaka za kuvanje5 kašika
sopo ukusu
biberpo ukusu
suvi začinpo ukusu
muskatni oraščićmalo
maslinovo uljemalo
susampo želji

Kako pripremiti

  • Pripremite okruglu tepsiju od 26 cm, pa razvaljajte polovinu lisnatog testa tako da bude veće od tepsije da bi prelazilo rubove, na to stavite papir za pečenje i nekoliko zrna pasulja ili nešto drugo da se testo ne bi diglo, pa pecite 10-15 minuta na 200 stepeni.
  • Luk i beli luk sitno iseckajte, prodinstajte na maslinovom ulju, pa na to stavite očišćen spanać. Kad je spanać gotov, dobro ga ocedite, usitnite, dodajte feta sir, dva jaja, začine i pavlaku za kuvanje i lagano izmešajte.
  • Razvaljajte drugu polovinu testa, spanać sipajte na pečenu polovinu i prekrite ga drugim delom testa. Prerežite gornji deo na kocke i stavite da se peće na 200 stepeni oko 20 minuta.
  • Izvadite pitu, premažite je razmućenim jajetom, pospite po želji susamom i pecite još desetak minuta.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima