Grčka spanakopita je zaista odlična, uverite se sami!
Ukusan doručak, večera ili zanimljivo predjelo. (Foto: Profimedia.rs)
| Sastojci | Količina |
| lisnato testo | 1 pakovanje |
| spanać | 1,5 kg |
| luk | 2 glavice |
| beli luk | 4-5 čena |
| feta sir | 200 g |
| jaja | 3 |
| pavlaka za kuvanje | 5 kašika |
| so | po ukusu |
| biber | po ukusu |
| suvi začin | po ukusu |
| muskatni oraščić | malo |
| maslinovo ulje | malo |
| susam | po želji |
Kako pripremiti
- Pripremite okruglu tepsiju od 26 cm, pa razvaljajte polovinu lisnatog testa tako da bude veće od tepsije da bi prelazilo rubove, na to stavite papir za pečenje i nekoliko zrna pasulja ili nešto drugo da se testo ne bi diglo, pa pecite 10-15 minuta na 200 stepeni.
- Luk i beli luk sitno iseckajte, prodinstajte na maslinovom ulju, pa na to stavite očišćen spanać. Kad je spanać gotov, dobro ga ocedite, usitnite, dodajte feta sir, dva jaja, začine i pavlaku za kuvanje i lagano izmešajte.
- Razvaljajte drugu polovinu testa, spanać sipajte na pečenu polovinu i prekrite ga drugim delom testa. Prerežite gornji deo na kocke i stavite da se peće na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Izvadite pitu, premažite je razmućenim jajetom, pospite po želji susamom i pecite još desetak minuta.

Primjedbe
Objavi komentar