punjene tikvice
Potrebno: 1 bijelo pileće meso oko 1/2 kg, 2 veće tikvice ili 3 menje, veza zeleni (kopar i peršin), prstohvat soli,kašika milerama, kašičica vegete, 1 kašika riže, nekoliko režnjeva slanine. Priprema: Skuhati bijelo pileće meso sa dodatkom začina kopra, peršina i dvije veće mrkve (cijele); Kada meso bude gotovo, izvaditi ga zajedno sa mrkvom i u blenderu izmiksati, u izmiksanu smjesu dodati vegetu, kašiku milerama, jednu kašiku obarene riže . Tikvice dobro oprati, ne guliti, odsijeći sa obe strane vrhove, presijeći na pola, te ih izdubiti i puniti već pripremljenom izmiješanom smjesom piletine i začina. U vatrostalnu posudu koju ste prethodno malčice pouljili poredati napunjene tikvice,a preko njih staviti režnjeve slanine. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad tikvice budu pečene, preliti ih sa dvije do tri kašike paradajz sosa i posuti peršinovim listom, ostaviti još pet minuta u vrućoj pećnici. Tikvice izvaditi iz pećnice, staviti dva lista zelene salate na oval, na njih izvaditi pečene komade tikvica, okolo ukrasiti barenom mrkvom (šargarepom) isječenom na režnjeve ili kružiće.
Sastojci | Količina |
1 bijelo pileće meso oko 1/2 kg, 2 veće tikvice ili 3 menje, kašika milerama, 1 kašika riže, nekoliko režnjeva slanine. | - |
veza zeleni (kopar i peršin), prstohvat soli,kašičica vegete, | - |
Kako pripremiti
- Priprema: Skuhati bijelo pileće meso sa dodatkom začina kopra, peršina i dvije veće mrkve (cijele); Kada meso bude gotovo, izvaditi ga zajedno sa mrkvom i u blenderu izmiksati, u izmiksanu smjesu dodati vegetu, kašiku milerama, jednu kašiku obarene riže . Tikvice dobro oprati, ne guliti, odsijeći sa obe strane vrhove, presijeći na pola, te ih izdubiti i puniti već pripremljenom izmiješanom smjesom piletine i začina. U vatrostalnu posudu koju ste prethodno malčice pouljili poredati napunjene tikvice,a preko njih staviti režnjeve slanine. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad tikvice budu pečene, preliti ih sa dvije do tri kašike paradajz sosa i posuti peršinovim listom, ostaviti još pet minuta u vrućoj pećnici. Tikvice izvaditi iz pećnice, staviti dva lista zelene salate na oval, na njih izvaditi pečene komade tikvica, okolo ukrasiti barenom mrkvom (šargarepom) isječenom na režnjeve ili kružiće.
Primjedbe
Objavi komentar