Preskoči na glavni sadržaj

Štanglice od pomorandže, sočne i osvežavajuće

Kolač od prhkog testa sa kremom od pomorandže idealan za leto.
SastojciKoličina
Za testo
meko brašno200 g
maslac100 g
jaje1
šećer50 g
Za krem
pomorandža2
gustin60 g
šećer80 g
voda300 ml
žumanca2
vanilin šećer1
korica od limuna1/2
Za preliv
belanca2
šećer120 g
šećer u prahupo želji
narpo želji

Kako pripremiti

  • Maslac i brašno umesiti da se dobije mrvičasto testo, u koje dodati dobro umućeno jaje sa šećerom, pa još malo mesiti i staviti u pleh veličine 19x29 cm, prethodno podmazan uljem i rukama ga rastanjiti po dnu. Izbosti testo viljuškom na par mesta, prekriti folijom i staviti u frižider da odstoji 15-ak minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni C, pa peći testo 10-ak min. Za to vreme napraviti krem. Od 300 ml vode odvojiti malo i umutiti gustin, a ostatak vode i šećer staviti da provri. U kipuću vodu dodati umućen gustin, ringlu isključiti, pa na njoj još 2-3 minuta mešajući kuvati krem. Skloniti sa šporeta, pa dodati sok od 2 pomorandže i struganu koru jedne pomorandže i pola limuna, kao i umućena žumanca sa vanilin šećerom. Pre nego što se narenda korica limuna i pomorandže, staviti ih malo u rastvor vode i sode bikarbone, a zatim ih dobro oprati. Izmiksati krem kojim zatim premazati pečeno testo. Nakon toga, umutiti belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šečera, pa ovim premazati žuti krem. Staviti ponovo u rernu na temperaturu od 180 stepeni C i peći još oko 30 minuta, odnosno dok belanca ne dobiju zlatnu boju. Kolač izvaditi iz rerne, po želji posuti prah šećerom i potpuno ohlađen seći na štanglice. Dekorisati kriškama pomorandže i bobicama nara.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima