Štanglice od pomorandže, sočne i osvežavajuće
Kolač od prhkog testa sa kremom od pomorandže idealan za leto.
Sastojci | Količina |
Za testo | |
meko brašno | 200 g |
maslac | 100 g |
jaje | 1 |
šećer | 50 g |
Za krem | |
pomorandža | 2 |
gustin | 60 g |
šećer | 80 g |
voda | 300 ml |
žumanca | 2 |
vanilin šećer | 1 |
korica od limuna | 1/2 |
Za preliv | |
belanca | 2 |
šećer | 120 g |
šećer u prahu | po želji |
nar | po želji |
Kako pripremiti
- Maslac i brašno umesiti da se dobije mrvičasto testo, u koje dodati dobro umućeno jaje sa šećerom, pa još malo mesiti i staviti u pleh veličine 19x29 cm, prethodno podmazan uljem i rukama ga rastanjiti po dnu. Izbosti testo viljuškom na par mesta, prekriti folijom i staviti u frižider da odstoji 15-ak minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni C, pa peći testo 10-ak min. Za to vreme napraviti krem. Od 300 ml vode odvojiti malo i umutiti gustin, a ostatak vode i šećer staviti da provri. U kipuću vodu dodati umućen gustin, ringlu isključiti, pa na njoj još 2-3 minuta mešajući kuvati krem. Skloniti sa šporeta, pa dodati sok od 2 pomorandže i struganu koru jedne pomorandže i pola limuna, kao i umućena žumanca sa vanilin šećerom. Pre nego što se narenda korica limuna i pomorandže, staviti ih malo u rastvor vode i sode bikarbone, a zatim ih dobro oprati. Izmiksati krem kojim zatim premazati pečeno testo. Nakon toga, umutiti belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šečera, pa ovim premazati žuti krem. Staviti ponovo u rernu na temperaturu od 180 stepeni C i peći još oko 30 minuta, odnosno dok belanca ne dobiju zlatnu boju. Kolač izvaditi iz rerne, po želji posuti prah šećerom i potpuno ohlađen seći na štanglice. Dekorisati kriškama pomorandže i bobicama nara.
Primjedbe
Objavi komentar