Maskarpone sir

SastojciKoličina
mleko1,5 ml
pavlaka3 dl
morska so1 kasicica
sok2 limuna

Kako pripremiti

  • Mleko, pavlaku i so zagrevati na srednjoj temperaturi, cesto mesati da se ne hvata kajmak. Mleko ne sme da provri, zagrevati na 90○C, a to je otprilike oko 15min.
  • Sok od limuna dobro procediti da bude potpuno cist bez pulpe, dodati u mleko, polako promesati, skloniti sa sporeta i ostaviti da odstoji oko 5 min. Za to vreme doci ce do zgrusnjavanja mleka, pa ce se odvojiti cvrsta masa i surutka.
  • Na jednu serpu staviti gustu cediljku, preko nje cedilo ili 2 put presavijenu gazu, pa izruciti pripremljenu smesu. Ostaviti da odstoji najmanje 20min uz povremeno odlivanje surutke, a ukoliko zelite da sir bude cvrsi ostaviti ga da se cedi oko sat vremena.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima