Kiš sa bundevom, uživanje za sva čula
Savršen spoj povrća i slaninice, uz hrskavost lešnika, pravi je raj za nepce.
| Sastojci | Količina |
| Za testo | |
| belo meko brašno | 130 g |
| integralno brašno | 120 g |
| puter | 125 g |
| hladna voda | 70 ml |
| so | prstohvat |
| Za nadev | |
| tikvica | 1 |
| mladi crni luk | 1 veza |
| šampinjoni | 300 g |
| lešnici | 10 |
| šunka | 50 g |
| slanina | 50 g |
| crvene pečene paprike | 2 |
| so | po ukusu |
| ulje | po potrebi |
| kiselo mleko/neutralna pavlaka | 200 ml |
| jaje | 1 |
| Za preliv | |
| jaje | 1 |
| kačkavalj | 50 g |
| Za dekoraciju | |
| lešnici | po želji |
| parmezan | po želji |
Kako pripremiti
- Prosejati belo brašno i pomešati ga sa hladnim puterom iseckanim na listiće, hladnom vodom i solju. Zamestiti, umotati u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Izrendati tikvicu, luk i šampinjone očistiti, oprati i iseckati, lešnike istostirati, bundevu ispeći i iseći na kockice ili izgnječiti, paprike ispeći, očistiti i iseckati, šunku i slaninu iseckati. U tiganj staviti ulje da se zagreje, pa propržiti šampinjone i tikvicu, posoliti, pa kada uvri voda koju će da puste, dodati luk i slaninu i još malo propržiti. U proprženu smesu dodati iseckane lešnike, šunku, malo izrendanog kačkavalja, iseckane paprike, umućeno jaje i kiselo mleko ili neutralnu pavlaku (po želji) i sve izmešati. Tepsiju prečnika 25 cm podmazati uljem, staviti testo, podići ga uz ivice tepsije, izbockati ga viljuškom i staviti na 10 minuta u rernu prethodno zagrejanu na 210 stepeni C. Nakon toga testo izvaditi i staviti nadev, pa vratiti u rernu da se peče oko 45 minuta. Pred kraj pečenja, kiš izvaditi i preliti sa izmućenim jajetom i izrendanim kačkavaljem. Vratiti u rernu da se zapeče, izvaditi, ostaviti da se malo prohladi, pa seći na kriške. Po želji posuti rendanim parmezanom i dekorisati lešnicima. Seći na parčad i služiti.

Primjedbe
Objavi komentar