Preskoči na glavni sadržaj

Slavski kolač

Slavski kolač za moju slavu svetog Tomu..........................................
SastojciKoličina
brašno1kg
voda250ml
mleko250ml
kvasackockica
so2kašičice
šećer2kocke
ulje100ml

Kako pripremiti

  • Šećer, so, 5 kašika brašna, kvasac, ulje, mleko i voda se pomešsaju i ostave se da odstoje 15min. Sipati polako brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti da odstovi još 15 min testo prekriveno krpom. Zatim ga premesiti, trećinu testa odvojiti za pravljenje ukrasa. Ostatak testa staviti u serpu (koju opre toga namazati vostanom svećom) prečnika 35cm, visine 20cm. Od odvojene trećine testa razviti koru debljine 0.3cm, i čsšom vsditi krugovei od njih praviti ružice, i stavljati ih svuda po kolaču. I od ostatka testa napraviti krst i staviti ga na sredinu kolača, i na svaki krak krsta staviti po ružu...ako vam je preteklo još malo testa napraviti listiće i staviti ih oko ružica, utisnuti slovo na sva 4 kraka krsta. i na sredinu krsta ubosti grančicu bosiljka. Staviti poklopac na šerpu i staviti u zagrejanu rernu da ce peče na 250stepeni prvih 30min, a onda smanjiti na 180stepeni i peći još 30min. Gotov kolač izvaditi iz šerpe i premazati ga vrelim margarinom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima