Griz kolač sa višnjama

Fil sa višnjama:

  • 500 g očišćenih višanja
  • 600 ml vode
  • 150 g griza
  • 180 g šećera

Vanila fila:

  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 600 ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • oko 150 g četvrtastog keksa
  • za dekoraciju šlag

Priprema

1
Za fil od višanja staviti vodu da prokuva. Zatim sipati griz i uz neprekidno mešanje kuvati da se zgusne. Potom dodati šećer i višnje i kuvati još dva do tri minuta. U pleh veličine 23x33 složiti četvrtasti keks da pokrije dno, pa preko keksa izručiti vruć fil od višanja. Ostaviti da se ohladi.
2
Puding i šećer razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Zatim u provrelo mleko sipati puding i skuvati. Pokriti providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim pudingom. Rasporediti preko fila od višanja. Na kraju kolač premazati sa šlagom i dobro ohladiti. Najbolje da prenoći da bi keks omekšao.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima