Pita – pogacice od sala, sa sirom
Ovo je nacin da se i drugacije upotrebi salo, a ne samo za pripremu tzv. salasnjaka...
Sastojci | Količina |
brasna | 1 kg |
soli | 1.kasicica |
samlevenog svinjskog sala | 100 gr |
mleka | 0,5 l |
kvasca | 50 gr |
secera | 2. kasisice |
samlevenog svinjskog sala | 400 gr |
zumanca | 1 kom |
soli | 1.kasicica |
sitnog sira | 400 gr |
jaje | 1 kom |
jaje | 1 kom |
susama | 40 gr |
krupne morske soli | 30 gr |
Kako pripremiti
- Zagrejati mleko sa secerom i dodati kvasac, pa ostaviti da nadodje.
- U prosejano brasno izmesati so, dodati mlako mleko sa nadoslim kvascem i samleveno svinjsko salo, odstajalo na sobnoj temperaturi, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo, prekriveno krpom, da naraste.
- Naraslo testo podeliti na 2 dela. Svaki deo blago premesiti, oblikujuci lopte.
- Svaku loptu rastanjiti oklagijom na 3 mm debljine, u obliku kruga.
- Svinjsko salo treba da bude ocisceno od opne, samleveno i odstajalo na sobnoj temperaturi (ukoliko nemate u zamrzivacu samleveno salo, uvek se moze koristiti alternativno resenje – margarin, pa cak i mast ili ulje). Dodati mu zumance i malo soli, pa ga malo izraditi mikserom ili rukom. Odvojiti jednu kuglicu sala, velicine krupnog oraha za premazivanje gornje povrsine i ostaviti na stranu. Ostatak sala podeliti na dva dela. Polovinu sala namazati ravnomerno po rastanjenom testu.
- Sredinu kruga, velicine plitkog tanjira, oznaziti tupom stranom noza ili cackalicom, ali ne prosecati. Seci trake od oznacenog kruga do kraja testa, tako da se dobijaju trake u obliku trapeza (prema sredini testa traka je uza, oko 4-5 cm, a na ivici testa je sira, oko 6-7 cm). Na jednom delu ne prosecati traku, da ostane veca povrsina za preklapanje premazanog testa.
- Isecene trake prebacivati preko kruznog, neisecenog dela, naizmenicno, jednu traku sa jedne strane, pa preko nje traku sa suprotne strane. Trake se prebacuju do suprotne ivice kruga, tako da se ponovo dobije kruzni oblik testa. Kada su sve trake prebacene, jedna preko druge, preklopiti ih preostalom „duplom“, nerasecenom trakom. Tako slozen „paketic“ testa staviti na stranu, na malo pobrasnjenu podlogu. Isti postupak ponoviti i sa drugim delom testa.
- Prekriti obe lopte testa cistim krpama i ostaviti da testo naraste.
- Za to vreme pripremiti nadev: izjednaciti viljuskom sir i jaje (jedno ili dva – zavisi od velicine jaja i vlaznosti sira, pa prvo dodati jedno jaje i izmesati. Ako je masa suva, dodati jos jedno).
- Naraslo testo razviti, na pobrasnjenoj povrsini, na velicinu i oblik pleha, u kojem ce se peci (ja sam pekla u velikom plehu, velicine rerne – 40 x 37 cm) i preneti ga u nepodmazan pleh (testo je masno i nece se zalepiti za pleh). Prvo razvijati loptu, koja je prva premazivana i duze narastala.
- Pripremljen nadev naneti na testo u plehu i ravnomerno ga rasporediti.
- Postupak razvijanja ponoviti i sa drugom polovinom testa i razvijeno staviti u pleh, preko nadeva.
- Preostalo salo, koje je u pocetku odvojeno, malo razmeksati na blagoj temperaturi, u polutecno stanje, da se lakse namaze gornja povrsina, a da se slozeno testo ne podize i pomera pri mazanju.
- Iseci testo na zeljene oblike i velicine - kvadrate, pravougaonike, snite ili trouglove, nareckati ga plitko nozem po gornjoj povrsini (na primer po dijagonalama, unakrst), vodeci racuna da se testo ne poremeti, pa ostaviti da narasta.
- Dok se greje rerna, premazati umucenim jajetom, posuti susamom i krupnom morskom solju.
- Peci u zagrejanoj rerni, oko 35-40 minuta na 180`C, da pogacice lepo porumene.
Primjedbe
Objavi komentar