Preskoči na glavni sadržaj

Voćna torta sa malinama, osvežavajuća i sočna!

Jednostavna, a tako dobra...
SastojciKoličina
Kora:
jaja5
šećer8 kašika
mleko2 dl
prašak za pecivo1 kašičica
ulje4 kašike
rum2 kašike
mleveni orasi5 kašika
cimet1 kašičica
kakao2 kašike
brašno10 kašika
Fil:
jaja5
šećer200 g
vanilin šećer1 kesica
mleko3 dl
brašno5 kašika
margarin200 g
maline150 g
čokolada100 g
Šam:
belanca4
šećer16 kašika
voda6-7 kašika

Kako pripremiti

  • Umutiti jaja viljuškom i dodati brašno, pa izjednačiti u glatku masu. Nalivati po malo mleka, mešajući, da se razredi masa. Ostatak mleka, šećer i vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajući, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje, da se fil zgusne i brašno skuva. U vruć fil dodati margarin i mešati da se rastopi i pretvori u kompaktnu masu. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.
  • Umutiti žumanca i šećer u glatku masu, pa dodati izmešano prosejano brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo, cimet i kakao. Dodati rum, ulje i mleko i mutiti da se sve izjednači. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati umućenij masi, lagano mešajući. Sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju (35 x 20 cm) i peći 15-20 minuta na 180`C. Probati čačkalicom da li je kora pečena.
  • Kada se kora malo prohladi, oštrim dugim nožem je horizontalno preseći na dva mesta po debljini, tako da se dobiju tri kore.
  • Prvu koru premazati trećinom ohlađenog fila, preko fila rasporediti polovinu malina i narendati čokoladu. Isto ponoviti i sa drugom korom, pa staviti treću.
  • Odozgo i okolo tortu premazati filom.
  • Za ukrašavanje torte umutiti šam od belanaca i šećera. U šerpicu staviti šećer i vodu, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.
  • Umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u belanca u vrlo tankom mlazu, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca. utrošenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgusnjava i hladi. Pripremljenim šamom premazati tortu, ukrasiti špricem za tulumbe i narendati malo čokolade.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

MILERAM TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!