Voćna torta sa malinama, osvežavajuća i sočna!
Jednostavna, a tako dobra...
Sastojci | Količina |
Kora: | |
jaja | 5 |
šećer | 8 kašika |
mleko | 2 dl |
prašak za pecivo | 1 kašičica |
ulje | 4 kašike |
rum | 2 kašike |
mleveni orasi | 5 kašika |
cimet | 1 kašičica |
kakao | 2 kašike |
brašno | 10 kašika |
Fil: | |
jaja | 5 |
šećer | 200 g |
vanilin šećer | 1 kesica |
mleko | 3 dl |
brašno | 5 kašika |
margarin | 200 g |
maline | 150 g |
čokolada | 100 g |
Šam: | |
belanca | 4 |
šećer | 16 kašika |
voda | 6-7 kašika |
Kako pripremiti
- Umutiti jaja viljuškom i dodati brašno, pa izjednačiti u glatku masu. Nalivati po malo mleka, mešajući, da se razredi masa. Ostatak mleka, šećer i vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajući, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje, da se fil zgusne i brašno skuva. U vruć fil dodati margarin i mešati da se rastopi i pretvori u kompaktnu masu. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.
- Umutiti žumanca i šećer u glatku masu, pa dodati izmešano prosejano brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo, cimet i kakao. Dodati rum, ulje i mleko i mutiti da se sve izjednači. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati umućenij masi, lagano mešajući. Sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju (35 x 20 cm) i peći 15-20 minuta na 180`C. Probati čačkalicom da li je kora pečena.
- Kada se kora malo prohladi, oštrim dugim nožem je horizontalno preseći na dva mesta po debljini, tako da se dobiju tri kore.
- Prvu koru premazati trećinom ohlađenog fila, preko fila rasporediti polovinu malina i narendati čokoladu. Isto ponoviti i sa drugom korom, pa staviti treću.
- Odozgo i okolo tortu premazati filom.
- Za ukrašavanje torte umutiti šam od belanaca i šećera. U šerpicu staviti šećer i vodu, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.
- Umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u belanca u vrlo tankom mlazu, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca. utrošenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgusnjava i hladi. Pripremljenim šamom premazati tortu, ukrasiti špricem za tulumbe i narendati malo čokolade.
Primjedbe
Objavi komentar