Mak kocke: Jednostavna priprema, savršen ukus!
Jako interesantne mak kocke, pravljene na neki moj način. Probajte i uverite se, sigurno će vam se dopasti!
Sastojci | Količina |
maslac | 200 g |
šećer | 200 g |
vanilin šećer | 1 kesica |
jaja | 8 |
mleveni mak | 200 g |
prašak za pecivo | 1 kesica |
džem od kajsija | 4 kašike |
čokolada za kuvanje | 100 g |
maslac | 20 g |
voda ili mleko | 3 kašike |
Kako pripremiti
- Odvojiti belanca od žumanaca i posebno umutiti belanca, sa vrlo malo soli, u čvrst šam. Posebno umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno žumance i mutite sve vreme dok ne dobijete kompaktnu smesu. Umešajte mak i prašak za pecivo. Na kraju postepeno dodajte belance i ručno lagano umešajte, da se dobije kompaktno testo. Testo sipati u manji pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Izvadite kolač i ostavite da se ohladi. Namažite odozgo džemom i prelijte čokoladnom glazurom, koju ste napravili tako što u šerpicu stavite vodu, izlomljenu čokoladu i maslac i na pari ili nižoj temperaturi otopite da se sve sjedini. Ostavite kolač u frižider i kada se ohladi seći na kocke i poslužiti. Kolač izgleda ovako šaren, jer u njemu nema brašna pa mak padne na dno kolača.
Primjedbe
Objavi komentar