Preskoči na glavni sadržaj

Mak kocke: Jednostavna priprema, savršen ukus!

Jako interesantne mak kocke, pravljene na neki moj način. Probajte i uverite se, sigurno će vam se dopasti!
SastojciKoličina
maslac200 g
šećer200 g
vanilin šećer1 kesica
jaja8
mleveni mak200 g
prašak za pecivo1 kesica
džem od kajsija4 kašike
čokolada za kuvanje100 g
maslac20 g
voda ili mleko3 kašike

Kako pripremiti

  • Odvojiti belanca od žumanaca i posebno umutiti belanca, sa vrlo malo soli, u čvrst šam. Posebno umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno žumance i mutite sve vreme dok ne dobijete kompaktnu smesu. Umešajte mak i prašak za pecivo. Na kraju postepeno dodajte belance i ručno lagano umešajte, da se dobije kompaktno testo. Testo sipati u manji pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Izvadite kolač i ostavite da se ohladi. Namažite odozgo džemom i prelijte čokoladnom glazurom, koju ste napravili tako što u šerpicu stavite vodu, izlomljenu čokoladu i maslac i na pari ili nižoj temperaturi otopite da se sve sjedini. Ostavite kolač u frižider i kada se ohladi seći na kocke i poslužiti. Kolač izgleda ovako šaren, jer u njemu nema brašna pa mak padne na dno kolača.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima