Da vidite kao nekad: Rešite se dioptrije zauvek

Ako ne volite da nosite naočare ili vam smetaju sočiva, znajte da danas ne postoji problem s vidom koji je nerešiv. Tu su laser ili hirurška ugradnja sočiva

Dioptrija se ne skida samo zato što neko ne voli da nosi naočare ili sočiva. Postoje ljudi koji ne podnose kontaktna sočiva, kao i oni koji imaju smetnje pri nošenju naočara. Zavisno od starosti pacijenta i vrste problema, primenjuje se takozvana refraktivna hirurgija, to jest laserski ili hirurški postupak kojim se rešavaju kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam.
Uklanjanje dioptrije laserom primenjuje se i kod dece i kod odraslih. Uslov je zdravo oko, rožnjača dobrog kvaliteta
UKLANJANJE DIOPTRIJE LASEROM PRIMENJUJE SE I KOD DECE I KOD ODRASLIH. USLOV JE ZDRAVO OKO, ROŽNJAČA DOBROG KVALITETAFOTO: PROFIMEDIA
– Uklanjanje dioptrije laserom primenjuje se i kod dece i kod odraslih. Uslov je da je oko zdravo, rožnjača dobrog kvaliteta, što se utvrđuje detaljnim pregledom. Sam postupak traje svega nekoliko minuta i nema ostajanja u bolnici – objašnjava dr Marina Dragović.
Kod dece je laser nekad jedini način da se ukloni dioptrija i da se detetu dâ šansa da formira oštriji vid. Laserske intervencije se rade i u situacijama koje sigurno vode u slabovidost, kakve su velika razlika u dioptriji, razrokost, kao i sve situacije kada dete odbija naočare ili je reč o deci ometenoj u razvoju s dioptrijskim problemom.
– Kod nešto starijih, kada je već formirana oštrina vida, cilj laserske operacije je da zameni naočare ili kontaktna sočiva. Dakle, ako je neko slabovid od detinjstva, slabovidost se neće popraviti, zato što laser samo koriguje dioptriju – kaže doktorka Dragović.
Kod mladih sa izuzetno visokim dioptrijama, uključujući i visok astigmatizam, najčešće se ugrađuje intraokularno sočivo, koje ispravlja tu visoku dioptriju. Kod starijih od 40 godina preporučuje se hirurgija zamene sočiva, što, zavisno od stanja na oku i želje pacijenta, može biti implantacija multifokalnog intraokularnog sočiva, nakon čega se ne nose naočare ni za blizu ni za daleko.

Kandidati za operaciju su pacijenti s velikom dioptrijom i smanjenom oštrinom vida
KANDIDATI ZA OPERACIJU SU PACIJENTI S VELIKOM DIOPTRIJOM I SMANJENOM OŠTRINOM VIDAFOTO: PROFIMEDIA
– Uslov za ovu vrstu intervencije jeste da je oko zdravo, da nema promena na očnom dnu i da je rožnjača zdrava. Dijabetes, sistemska oboljenja i uzimanje dugotrajne supresivne terapije nisu dobri uslovi za planiranje ove operacije. I suvo oko je veliki problem, jer stvara velike subjektivne smetnje i zamućenje vida – objašnjava naša sagovornica i dodaje da je za ove pacijente rešenje: monofokalni implant s produbljenim opsegom fokusa.
KAD JE VREME ZA OPERACIJU
Kandidati za operaciju su pacijenti s velikom dioptrijom i smanjenom oštrinom vida.
– Neko i sa -0,75 ne može da funkcioniše bez naočara ili kontaktnih sočiva. Laser ovde ima smisla iako je korekcija minimalna. Kod nekih osoba postoji sjajna vidna oštrina – 0,8, a s malom korekcijom naočarima, od na primer -0,75, vide sto odsto. Njima najveći deo dana i ne trebaju naočare, osim možda za vožnju, i lasersku operaciju rade zbog, recimo, zahteva profesije, objašnjava dr Marina Dragović.
Za popravljanje takozvane staračke dalekovidosti najbolje rešenje jeste zamena sočiva sa ugradnjom tzv. multifokalnog intraokularnog sočiva. S obzirom na komfor hirurgije i brz postoperativni rezultat, pacijenti obično ne osećaju nikakve tegobe, često i zaborave da su izašli iz sale dva-tri sata ranije, pa preteraju sa aktivnostima, a to svakako ne bi smeli.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

MILERAM TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!