Ako ne volite da nosite naočare ili vam smetaju sočiva, znajte da danas ne postoji problem s vidom koji je nerešiv. Tu su laser ili hirurška ugradnja sočiva
Dioptrija se ne skida samo zato što neko ne voli da nosi naočare ili sočiva. Postoje ljudi koji ne podnose kontaktna sočiva, kao i oni koji imaju smetnje pri nošenju naočara. Zavisno od starosti pacijenta i vrste problema, primenjuje se takozvana refraktivna hirurgija, to jest laserski ili hirurški postupak kojim se rešavaju kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam.
UKLANJANJE DIOPTRIJE LASEROM PRIMENJUJE SE I KOD DECE I KOD ODRASLIH. USLOV JE ZDRAVO OKO, ROŽNJAČA DOBROG KVALITETAFOTO: PROFIMEDIA
– Uklanjanje dioptrije laserom primenjuje se i kod dece i kod odraslih. Uslov je da je oko zdravo, rožnjača dobrog kvaliteta, što se utvrđuje detaljnim pregledom. Sam postupak traje svega nekoliko minuta i nema ostajanja u bolnici – objašnjava dr Marina Dragović.
Kod dece je laser nekad jedini način da se ukloni dioptrija i da se detetu dâ šansa da formira oštriji vid. Laserske intervencije se rade i u situacijama koje sigurno vode u slabovidost, kakve su velika razlika u dioptriji, razrokost, kao i sve situacije kada dete odbija naočare ili je reč o deci ometenoj u razvoju s dioptrijskim problemom.
– Kod nešto starijih, kada je već formirana oštrina vida, cilj laserske operacije je da zameni naočare ili kontaktna sočiva. Dakle, ako je neko slabovid od detinjstva, slabovidost se neće popraviti, zato što laser samo koriguje dioptriju – kaže doktorka Dragović.
Kod mladih sa izuzetno visokim dioptrijama, uključujući i visok astigmatizam, najčešće se ugrađuje intraokularno sočivo, koje ispravlja tu visoku dioptriju. Kod starijih od 40 godina preporučuje se hirurgija zamene sočiva, što, zavisno od stanja na oku i želje pacijenta, može biti implantacija multifokalnog intraokularnog sočiva, nakon čega se ne nose naočare ni za blizu ni za daleko.
KANDIDATI ZA OPERACIJU SU PACIJENTI S VELIKOM DIOPTRIJOM I SMANJENOM OŠTRINOM VIDAFOTO: PROFIMEDIA
– Uslov za ovu vrstu intervencije jeste da je oko zdravo, da nema promena na očnom dnu i da je rožnjača zdrava. Dijabetes, sistemska oboljenja i uzimanje dugotrajne supresivne terapije nisu dobri uslovi za planiranje ove operacije. I suvo oko je veliki problem, jer stvara velike subjektivne smetnje i zamućenje vida – objašnjava naša sagovornica i dodaje da je za ove pacijente rešenje: monofokalni implant s produbljenim opsegom fokusa.
KAD JE VREME ZA OPERACIJU
Kandidati za operaciju su pacijenti s velikom dioptrijom i smanjenom oštrinom vida.
– Neko i sa -0,75 ne može da funkcioniše bez naočara ili kontaktnih sočiva. Laser ovde ima smisla iako je korekcija minimalna. Kod nekih osoba postoji sjajna vidna oštrina – 0,8, a s malom korekcijom naočarima, od na primer -0,75, vide sto odsto. Njima najveći deo dana i ne trebaju naočare, osim možda za vožnju, i lasersku operaciju rade zbog, recimo, zahteva profesije, objašnjava dr Marina Dragović.
Za popravljanje takozvane staračke dalekovidosti najbolje rešenje jeste zamena sočiva sa ugradnjom tzv. multifokalnog intraokularnog sočiva. S obzirom na komfor hirurgije i brz postoperativni rezultat, pacijenti obično ne osećaju nikakve tegobe, često i zaborave da su izašli iz sale dva-tri sata ranije, pa preteraju sa aktivnostima, a to svakako ne bi smeli.
Sastojci Količina lazanje 12 lista šunka 12 lista kačkavalj 12 lista sok od paradajza 250 ml kačkavalj 200 gr mleko 5 dl puter 40 gr brašno 2 kašike mešavina začina 1 kašika pečurke 200 gr Kako pripremiti Listove lazanja kratko prokuvati u slanoj vodi da postanu savitljivi. Nakon toga na svako parče testa staviti list šunke, list kačkavalja i pažljivo urolati. Tepsiju nauljati, pa u nju sipati sok od paradajza i poslagati rolnice. Posebno otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprestalno mešajući dok se smesa ne zgusne i dodati mešavinu začina. Rolnice posuti polovinom rendanog kačkavalja, staviti pečurke i preliti bešamel sosom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok testo od rolnica potpuno ne omekša. Pred kraj pečenja posuti preostalim kačkavaljem i sačekati da se rastopi.
Slaži, maži i za čas smaži! Sastojci Količina medene kore 1 pakovanje voda 400 ml šećer 300 g maslac 200 g čokolada 100 g kakao 2 kašike mleveni keks 300 g orasi mleveni 100 g Glazura: čokolada 100 g ulje 3 kašike mleko 2 kašike Kako pripremiti Staviti na vatru šećer, maslac i vodu. Kada provri kuvati dva minuta, pa dodati izlomljenu čokoladu. Ugasiti vatru i mešati dok se i čokolada ne otopi. Skloniti, pa dodati mleveni keks i sve izmešati. Na svaku koru naneti 8 kašika fila i preklapati drugom korom. Tako uraditi sa 3 kore, na zadnju ide glazura. Filovati dok je fil još vruć. Na kolač staviti tacnu i preko nešto da samo malo pritisne, ne jako. Za glazuru na laganu vatru staviti čokoladu i ulje i uz mešanje lagano je otopiti. Skloniti sa vatre, pa dodati mleko i brzo promešati. Prelijte kolač, malo razvucite i prodrmajte tepsiju ili tacnu na kojoj je kolač da se glazura ujednači svuda. Ostavite kolač da odstoji, pa secite i služite.
Bezglutenske, jednostavne i zdrave projice. (Foto: Profimedia.rs) Sastojci Količina kukuruzno brašno 240 g palenta 80 g prašak za pecivo 2 kašičice so 1/2 kašičice jaja 2 jogurt 250 ml ulje 110 ml zreli sir 100 g Kako pripremiti U plehu za mafine stavite korpice ili nauljite udubljenja. Pomešajte kukuruzno brašno i palentu, dodajte so i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja, pa im dodajte jogurt i ulje. Umešajte zatim smesu sa kukuruznim brašnom, pa dodajte izdrobljen sir. Testo sipajte u kalupe, oko 2/3, i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 20-25 minuta. Gotove projice izvadite iz rerne, a posle par minuta i iz pleha, pa stavite na rešetku da se malo prohlade. Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo mleko.
Primjedbe
Objavi komentar