Pusla torta
Sastojci
Kore
- 5 belanaca
- 250 g kristal šećera
- 1 kašika sirćeta
- prave se 3 takve kore
Fil
- 15 žumanaca
- 250 g prah šećera
- 250 g margarina
- 100 g otopljene čokolade
- 250 g mlevenog Plazma keksa
- 250 g šlag krema
- 300 ml mineralne gazirane vode
i još
- 300 g šlag krema
- 350 ml mineralne gazirane vode
Način pripreme
Pre početka pravljenja kora rernu uključiti na 250 stepeni, pa kad postigne tu temperaturu smanjiti na 150 stepeni.
Kore pravite pojedinačno od po 5 belanaca. Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastvori i dobijete čvrstu penu. Na sredini miksanja dodati 1 kašiku sirćeta.
Umućenu smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 25×35 cm. U rerni na 150 stepeni svaku koru sušiti oko 60 minuta.
Kore dobro prohladiti. Za to vreme pripremiti fil.
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati umućen margarin, otopljenu čokoladu i Plazma keks. Sve dobro sjediniti.
Šlag krem umutiti s hladnom mineralnom gaziranom vodom.
Završni proces: na koru staviti fil sa Plazma keksom, preko šlag, opet kora i tako dok se ne utroše svi sastojci.
Po vrhu treće kore premazati malo fila s Plazma keksom, te celu tortu premazati umućenim šlagom, onih 300 g.
Napomena
Tortu ostaviti u frižideru ili na hladnom da odstoji jedan dan pre sečenja.
Tortu secite nazubljenim nožem da bi se kore što manje mrvile.
Primjedbe
Objavi komentar