Preskoči na glavni sadržaj

Pogačice sa čvarcima: Sav trud će vam se isplatiti!

Za doručak, užinu, večeru...
SastojciKoličina
Testo:
brašno1 kg
jaja4
so1 kašika
uljeoko 1 dl
mleko0,7 l
šećer1 kašičica
kvasac50 g
mlaka vodapo potrebi
Premazivanje:
tropa od čvaraka300 g
sitni čvarci300 g

Kako pripremiti

  • U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
  • U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena.
  • Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje.
  • Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka.
  • Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu.
  • Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova.
  • Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom na gore.
  • Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom na dole.
  • Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta.
  • Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni.
  • 11. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm).
  • Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.
  • Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.
  • Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180’ C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima