Pogačice sa čvarcima: Sav trud će vam se isplatiti!
Za doručak, užinu, večeru...
Sastojci | Količina |
Testo: | |
brašno | 1 kg |
jaja | 4 |
so | 1 kašika |
ulje | oko 1 dl |
mleko | 0,7 l |
šećer | 1 kašičica |
kvasac | 50 g |
mlaka voda | po potrebi |
Premazivanje: | |
tropa od čvaraka | 300 g |
sitni čvarci | 300 g |
Kako pripremiti
- U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
- U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena.
- Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje.
- Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka.
- Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu.
- Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova.
- Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom na gore.
- Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom na dole.
- Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta.
- Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni.
- 11. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm).
- Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.
- Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.
- Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180’ C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.
Primjedbe
Objavi komentar