Razvlačena okrugla pita sa sirom: Topla, mekana i preukusna!
Kore su malo deblje nego kod klasične pite, ali ne mnogo... Za čas se razvuku, odmah se peče i eto brze večere... Iako se priprema sa svinjskom mašću uopšte nije masna.
Sastojci | Količina |
Testo: | |
brašno | 700 g |
so | 1 kašičica |
mlaka voda | oko 3 dl |
svinjska mast | 200 g |
Nadev: | |
mladi sir | 300 g |
jaja | 1-2 |
so | 1 kašičica |
Preliv: | |
jaja | 1 |
susam | 30 g |
Kako pripremiti
- Prosejati brašno i dodati so i 2/3 mlake vode i zamesiti meko, glatko testo. Po potrebi dodavati još po malo vode. Testo odmah podeliti na 5 delova, oblikujući lopte.
- Vanglu namazati mašću. Prvu loptu rastanjiti oklagijom na veličinu plitkog tanjira i staviti u podmazanu vanglu, pa premazati odozgo mašću. Tako uraditi i sa ostalim lopticama, svaku premazujući mašću. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
- Dok testo odmara, sir usitniti viljuškom, staviti jaja i izmešati.
- Na stolnjak preneti svaki list testa i pažljivo ga razvući na veličinu velike tepsije, razvlačeći pažljivo sredinu, a i zadebljale krajeve testa po celom obimu. Staviti u tepsiju i malo izdići krajeve uz zid tepsije.
- Staviti četvrtinu nadeva, ravnomerno ga raspoređujući po celoj površini. Na isti način razvući i ostale 4 kore.
- Umutiti jaje sa vrlo malo vode ili mleka i premazati gornju koru, pa posuti susamom. Oštrim nožem iseći pitu na željene oblike.
- Peći odmah u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180`C, da pita lepo porumeni.
Primjedbe
Objavi komentar