Preskoči na glavni sadržaj

Razvlačena okrugla pita sa sirom: Topla, mekana i preukusna!

Kore su malo deblje nego kod klasične pite, ali ne mnogo... Za čas se razvuku, odmah se peče i eto brze večere... Iako se priprema sa svinjskom mašću uopšte nije masna.
SastojciKoličina
Testo:
brašno700 g
so1 kašičica
mlaka vodaoko 3 dl
svinjska mast200 g
Nadev:
mladi sir300 g
jaja1-2
so1 kašičica
Preliv:
jaja1
susam30 g

Kako pripremiti

  • Prosejati brašno i dodati so i 2/3 mlake vode i zamesiti meko, glatko testo. Po potrebi dodavati još po malo vode. Testo odmah podeliti na 5 delova, oblikujući lopte.
  • Vanglu namazati mašću. Prvu loptu rastanjiti oklagijom na veličinu plitkog tanjira i staviti u podmazanu vanglu, pa premazati odozgo mašću. Tako uraditi i sa ostalim lopticama, svaku premazujući mašću. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
  • Dok testo odmara, sir usitniti viljuškom, staviti jaja i izmešati.
  • Na stolnjak preneti svaki list testa i pažljivo ga razvući na veličinu velike tepsije, razvlačeći pažljivo sredinu, a i zadebljale krajeve testa po celom obimu. Staviti u tepsiju i malo izdići krajeve uz zid tepsije.
  • Staviti četvrtinu nadeva, ravnomerno ga raspoređujući po celoj površini. Na isti način razvući i ostale 4 kore.
  • Umutiti jaje sa vrlo malo vode ili mleka i premazati gornju koru, pa posuti susamom. Oštrim nožem iseći pitu na željene oblike.
  • Peći odmah u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180`C, da pita lepo porumeni.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima