Preskoči na glavni sadržaj

Vanil kolač sa jagodama, savršenstvo ukusa!

Može se pripremiti i sa zamrznutim jagodama, jednako je ukusan kao i sa svežim.
SastojciKoličina
Kora
belanca6
šećer300 g
sirće1 kašika
Fil od vanile
žumanca6
šećer250 g
vanilin šećer2
oštro brašno6 kašika
gustin40 g
mleko5 dl
margarin250 g
bela čokolada50 g
Fil od jagode
jagode300 g
šećer100 g
voda1 dl
šećer4 kašika
želatin10 g
slatka pavlaka3 dl

Kako pripremiti

  • Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer, sve vreme neprekidno muteći mikserom. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta. Odgovarajući pleh ili tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u njoj šam od belanaca, pa poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 60 minuta.
  • U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Skloniti sa ringle, ubaciti belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Posebno izmiksati žumanca sa šećerom i vanilom, dodati ostatak mleka, mešavinu gustina i brašna, te dobro umutiti da ne ostanu grudvice. Smesu sipati u mleko, pa vratiti na ringlu i nastaviti kuvanje, neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Puter penasto umutiti, dodati ga u ohlađen krem i sve dobro izmiksati.
  • Jagode izmiksati, pa sjediniti sa šećerom i vodom i prokuvati. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, pa dodati u fil od jagoda i promešati. Ostaviti da se prohladi.
  • Koru premazati filom od vanile i poravnati.
  • Na njega naneti prohlađen fil od jagoda i ostaviti u frižideru da se stegne.
  • Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag i njime dekorisati kolač.
  • Seći kocke željene veličine i poslužiti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima