Vanil kolač sa jagodama, savršenstvo ukusa!
Može se pripremiti i sa zamrznutim jagodama, jednako je ukusan kao i sa svežim.
| Sastojci | Količina |
| Kora | |
| belanca | 6 |
| šećer | 300 g |
| sirće | 1 kašika |
| Fil od vanile | |
| žumanca | 6 |
| šećer | 250 g |
| vanilin šećer | 2 |
| oštro brašno | 6 kašika |
| gustin | 40 g |
| mleko | 5 dl |
| margarin | 250 g |
| bela čokolada | 50 g |
| Fil od jagode | |
| jagode | 300 g |
| šećer | 100 g |
| voda | 1 dl |
| šećer | 4 kašika |
| želatin | 10 g |
| slatka pavlaka | 3 dl |
Kako pripremiti
- Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer, sve vreme neprekidno muteći mikserom. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta. Odgovarajući pleh ili tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u njoj šam od belanaca, pa poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 60 minuta.
- U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Skloniti sa ringle, ubaciti belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Posebno izmiksati žumanca sa šećerom i vanilom, dodati ostatak mleka, mešavinu gustina i brašna, te dobro umutiti da ne ostanu grudvice. Smesu sipati u mleko, pa vratiti na ringlu i nastaviti kuvanje, neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Puter penasto umutiti, dodati ga u ohlađen krem i sve dobro izmiksati.
- Jagode izmiksati, pa sjediniti sa šećerom i vodom i prokuvati. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, pa dodati u fil od jagoda i promešati. Ostaviti da se prohladi.
- Koru premazati filom od vanile i poravnati.
- Na njega naneti prohlađen fil od jagoda i ostaviti u frižideru da se stegne.
- Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag i njime dekorisati kolač.
- Seći kocke željene veličine i poslužiti.

Primjedbe
Objavi komentar