Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima
Dekorativan i ukusan prilog svakoj vrsti mesa ili samostalan obrok.
| Sastojci | Količina |
| Punjenje: | |
| ljubičasti luk | 1 srednja glavica |
| beli luk | 2 čena |
| dimljena slanina | malo |
| šargarepa | 2-3 |
| seckani orasi | 30-40 g |
| so | malo |
| suvi biljni začin | malo |
| biber | malo |
| celerov list | prstohvat |
| trapist | 50 g |
| Još: | |
| veći šampinjoni | 500-600 g |
| so | malo |
| suvi biljni začin | malo |
| biber | malo |
Kako pripremiti
- Šampinjone oprati i odvojiti korenčiće, pa kapice prevrnuti da se ocede.
- Na masti kratko prporžiti naseckan beli luk i čim pusti miris dodati sitno isečen ljubičasti luk i na tanke štapiće nasečenu dimljenu slaninu, pa nastaviti prženje uz povremeno mešanje.
- Kada je luk počeo da se prži, narendati šargarepu, posoliti, dodati suvi začin i biber, poklopiti šerpu i dinstati na umerenoj temperaturi.
- Iseckati korenčiće šampinjona i dodati i njih da se prže u otklopljenoj šerpi, dok se ne smanji tečnost koju su pustili.
- Pred kraj prženja posuti celerov seckan list, isključiti plotnu i dodati seckane orahe, pa izjednačiti masu.
- U pleh staviti pek papir i na njega poređaiti šampinjone sa otvorima na gore.
- U svaku kapicu staviti malo soli, suvog biljnog začina i bibera.
- Puniti šampinjone pripremljenom masom.
- Odozgo obilno posuti narendan trapist.
- Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni da se ispeku šampinjoni, a da se sir otopi i lepo porumeni.
- Poslužiti toplo kao prilog mesu ili kao samostalan obrok.

Primjedbe
Objavi komentar