Radovi u lovištu tokom jeseni

Predstoji nam prema meteorološkim predviđanjima lepo vreme i zima neće biti jaka kao prošle godine, ali iskustvo nam govori da to i nije baš tako. Zima i te kako zna da nas iznenadi i uhvati nespremne. Očekuje se da sneg pada u periodu od 32-40 dana, niske temperature bi trebale da izostanu, maksimalno do -8°C da se kreću ispod 0. Lovci i pored ovakvih vremenskih predviđanja moraju biti aktivni tokom ova dva meseca, kako bi se divljač pripremila za predstojeću zimu.
Tokom novembra meseca lov na zeca je u punom jeku (što je pitanje da li će biti, jer je populacija evropskog zeca (Lepus europaeus), oslabljena, ali o ovome neki drugi put). Ne bi bilo na odmet da lovac zna da zečica uvek pusti lovca da joj se približi više nego mužjak, pa ih treba što manje odstreljivati, zbog budućeg rasploda. Hranilišta za visoku divljač, fazane i jarebice treba da budu puna hranom. Ako je napadao sneg treba ih očistiti, a zečevima naseči granja i izneti sena. Uporedno voditi računa da u solištima ima dovoljno soli.
Organizovano nastaviti sa uništavanjem predatora i drugih štetočina, u brojnim akcijama sa što većim odzivom lovaca. Ponašanje lovaca treba da bude primerno situaciji na terenu, i brojnom stanju divljači, a u slučaju većih snežnih padavina treba obustaviti lov.
Uvek treba imati u vidu da će se samo pravim domaćinskim gazdovanjem divljač očuvati u dovoljnom broju za narednu lovnu sezonu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

MILERAM TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!