Preskoči na glavni sadržaj

Slatka punjena pletenica, mirisna i mekana

Najbolje se slaže sa domaćim pekmezom...
SastojciKoličina
brašno500 g
kvasac20 g
mleko200 ml
ulje50 ml
šećer2 kašike
so1 kašičica
mlake vode50 ml
jaje1
pekmezpo potrebi

Kako pripremiti

  • U mlakoj vodi staviti kašiku šećera, dodati izmrvljen kvasac i ostaviti neko vreme dok kvasac nadođe. U posudu za mešenje staviti brašno, so, ostatak šećera, ulje i mleko. Dodati kvasac i umesiti testo. Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Premesiti testo i podeliti ga na tri obge. Ostaviti ih još pet minuta da odmore. Zatim svaku oklagijom razvući tanko. Koristiti tri različita pekmeza, ja sam stavila pekmez od kajsije, šljive i dunje. Premazati pekmezom, svaki deo uviti u rolat, pa sva tri rolata uplesti u pletenicu. Staviti pletenicu u tepsiju. Uključiti rernu na 180 stepeni. Umutiti jedno jaje, pa premazati pletenicu. Ostaviti je tako u tepsiji da odmara oko deset minuta, a onda staviti da se peče oko 30 minuta. Ako je dobila zadovoljavajuću boju, a sredina nije skroz pečena onda prekriti folijom, pa vratiti u rernu još desetak minuta da se peče.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima