Slatka punjena pletenica, mirisna i mekana
Najbolje se slaže sa domaćim pekmezom...
Sastojci | Količina |
brašno | 500 g |
kvasac | 20 g |
mleko | 200 ml |
ulje | 50 ml |
šećer | 2 kašike |
so | 1 kašičica |
mlake vode | 50 ml |
jaje | 1 |
pekmez | po potrebi |
Kako pripremiti
- U mlakoj vodi staviti kašiku šećera, dodati izmrvljen kvasac i ostaviti neko vreme dok kvasac nadođe. U posudu za mešenje staviti brašno, so, ostatak šećera, ulje i mleko. Dodati kvasac i umesiti testo. Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Premesiti testo i podeliti ga na tri obge. Ostaviti ih još pet minuta da odmore. Zatim svaku oklagijom razvući tanko. Koristiti tri različita pekmeza, ja sam stavila pekmez od kajsije, šljive i dunje. Premazati pekmezom, svaki deo uviti u rolat, pa sva tri rolata uplesti u pletenicu. Staviti pletenicu u tepsiju. Uključiti rernu na 180 stepeni. Umutiti jedno jaje, pa premazati pletenicu. Ostaviti je tako u tepsiji da odmara oko deset minuta, a onda staviti da se peče oko 30 minuta. Ako je dobila zadovoljavajuću boju, a sredina nije skroz pečena onda prekriti folijom, pa vratiti u rernu još desetak minuta da se peče.
Primjedbe
Objavi komentar