Preskoči na glavni sadržaj

Ako dnevno puštate gasove više od OVE BROJKE, imate razlog da se zabrinete

Ne postoji takva stvar kao gas koji ima prijatan miris, ali ako primetite da vam gasovi baš neprijatno mirišu, možda bi trebalo da se zabrinete.

Ako dnevno puštate gasove više od OVE BROJKE, imate razlog da se zabrinete


SAMO U JEDNOM SLUČAJU TREBA DA SE ZABRINETE ZBOG GASOVAFOTO: PROFIMEDIA
Kao što verovatno znate, gasovi i njihov miris su rezultat onoga što unosite u sebe.
- Neprijatan miris sam po sebi je nešto sa čim morate da se pomirite. To je rezultat onoga što jedete, ali i bakterija koje imate u sistemu za varenje. Svaki čovek je drugačiji, a što je gori miris, to znači da lošije varite ugljene hidrate koji onda fermentišu i kao rezultat nastaje taj neprijatan miris - objašnjava Miron Brend, gastroenterolog iz Konektikata.
Ironija je u tome da što zdraviju hranu jedete, gasovi će vam se osećati neprijatnije. Hrana bogata vlaknima poput brokolija, prokelja ili kinoje potpomažu rad dobrih bakterija i dovode do veće proizvodnje gasova. A loš miris je rezultat hrane poput crvenog mesa i mlečnih proizvoda.
ŠTA AKO ŽELITE DA SMANJITE PROIZVODNJU SVOJIH GASOVA?
Ako vas brine količina gasova, a ne miris, onda u ishranu uvrstite više proteina, jer su ugljeni hidrati ti koji izazivaju više gasova. Međutim, ističe dr Brend, svaki organizam je priča za sebe, i ono što nekome pomogne, drugoj osobi može da odmogne. Generalno se ljudima koji pate od previše gasova preporučuje da gotovo sasvim ukinu ugljene hidrate, ali i pojedine zdrave namirnice poput luga ili špargle, pa se preporučuje samo u ekstremnim slučajevima.
Sve u svemu, kaže ovaj lekar, gasovi prosto imaju neprijatan miris i na to ćete morati da prihvatite, i to 10 do 20 puta dnevno. A ako je miris zaista preterano neprijatan, a gasovi češći od proseka, tek onda bi trebalo da se zabrinete i odete kod gastroenterologa. Dotle, slobodno puštajte gasove - ali samo kada ste sami.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pusla torta

Najlon torta: Deca je obožavaju, proverite zašto!

Šampinjoni punjeni lukom, šargarepom i orasima